Малките читатели се включиха в инициативата, посветена на Международния ден на детската книга - 2 април, рождена дата на датския писател Ханс Кристиан Андерсен. Те прочетоха верижно една от своите любими приказки от българската поетеса и писателка Леда Милева.

Всяка година екипът на библиотеката организира разнообразни образователни програми, свързани с Международния ден на детската книга, като най-интересни за децата са срещите с известни личности от града, които им четат своите любими приказки.

Гост на днешната среща с децата и с приказните герои в "Маратона на четенето" бе председателят на Общинския съвет Яна Нинова. Тя разказа на малчуганите, че дори и пораснали, и възрастните обичат да четат приказки, защото във всеки един възрастен живее едно голямо, пораснало дете.

Яна Нинова избра да прочете на малките си слушатели своята любима приказка на Ханс Кристиян Андерсен "Дивите лебеди" и каза, че за нея, датският писател е оставил най-вълнуващото и най-непреходно творческо наследство, посветено на добротата и красотата в света на приказките.

По време на четенето, децата слушаха с интерес и съпреживяха съдбата на единадесетте принца и тяхната любяща сестра Елиза. След края на приказката, децата споделиха, че най-важната поука, която носи тази приказка, е за силата на сестринската и братската обич, които побеждават всяко зло, и заедно преодоляват всички препятствия.

Второкласниците Криси и Мишо пък прочетоха по роли приказката "Вълшебната градина" от Радой Киров. Накрая всеки един от малките читатели сподели кои са любимите им приказки. Любезните домакини благодариха на децата и им пожелаха нови срещи в света на приказките и книгите.