Дискусионна вечер на тема „Корените на славянската духовна култура” се проведе в Мездра. Форумът бе организиран от местния клон на Славянското дружество в България и бе посветен на предстоящия празник на Светите братя Кирил и Методий и Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

По време на срещата-разговор всеки от участниците имаше възможност да се включи в дискусията като коментира избран цитат по темата, който получи на влизане в залата. Главният библиотекар в Читалище „Просвета” Павлина Русева прочете доклада на доц. д-р Йозеф Мравик, почетен председател на Обществото за славянска взаимност в Словакия, „Корените на славянската духовна култура”.

Форумът продължи с дискусия за славянската писменост и връзката й със старобългарския език. Участниците в срещата-разговор коментираха казаното от световноизвестни учени за българската азбука и език, както и за неговите производни славянски езици.

Дискусията завърши с представяне на научния доклад на проф. Кина Вачкова „Бъдещето на славянските езици”, презентиран от Светла Дамяновска, председател на Литературен клуб "Христо Ботев"