"Цялата история започна в понеделник към 17.00 часа., когато дефектира част от водоочистващата система на диализата. Колона за омекотяване на водата просто гръмна. Специалистите казват, че това е следствие повишено налягане във водата. Това дали е така, аз не мога да твърдя. Това е случаят”, заяви д-р Цветан Василев и допълни, че дори и в този случай процедурата е могла да бъде извършена. Още повече, че в този ден всички пациенти, дошли на процедура, са били диализирани.

След инцидента група болни, диализирани в центъра, започват да пускат жалби до министър-председателя, до омбудсмана и медиите, предвождани от местния лидер на БСП.

Именно поради това, директорът на болницата е повече от сигурен, че зад инсинуациите стоят представителите на местната партийна структура на БСП, които явно имат интерес да се закрие диализния център в болницата за сметка на изградения частен такъв в града. Центърът е изграден, има закупена апаратура, но няма разрешение за дейности и съответно не работи.

Д-р Василев съзира в това подготвен сценарий и открито заяви, че това не са безпочвени съмнения. В негово присъствие омбудсманът Мая Манолова е запитала директно заместник-министъра Бойко Пенков какво се случва с частния медицински център и защо не се развива. Официалният собственик на капитала е местна дама - Поли Зарева.

Директорът е изразил увереност, че в понеделник Центърът по хемодиализа във видинската болница ще възобнови работата си.

Източник: clinica.bg