Пет ваканции ще зарадват учениците през следващата учебна година, съобщава в. Стандарт. За първи път почивката между първия и втория срок ще бъде по-голяма от 3-4 дни и ще продължи поне седмица.

Първата ваканция ще е за 1 ноември - Деня на народните будители. Втората ще обедини коледните и новогодишните празници и ще свърши чак след първата седмица на януари.

Третата пауза в уроците ще бъде 7-8 дни между сроковете и ще се нарича зимна. Както и досега, ще има пролетна и лятна ваканция.

За първи път образователното министерство ще даде възможност на шефовете на училища да разпускат децата по свое решение. Директорските ваканции ще бъдат до три дни. Това ще се прави при епидемии, голям студ или друго бедствие. Сега дървените и грипните ваканции се обявяват само след министерска заповед.

Училищата ще получат възможност да изместят началото на учебния ден в 8,30. От промяната обаче ще могат да се възползват само децата от началния курс. Сега първият час за първи клас започва най-късно в 8. Училищата, в които децата учат на две смени, обаче няма да могат да се възползват от промяната. При тях децата в първа смяна ще трябва да влизат в час в 7,30 часа.

"Новият стандарт за организацията на учебния процес, който ще бъде качен за обществено обсъждане тази седмица, предвижда много по-гъвкави условия за училищата - сами да решават кога и какви да са междучасията, да има ли грипна ваканция и т.н.", обясни зам.-министър Деян Стаматов.

Източник: Standartnews