„Една година чакаме нашите проектни предложения по „Програма за развитие на селските райони“ да бъдат оценени. Брюксел е прекалено близо.

Сигурен съм, че по-бързо ще стигнем до там и нашите проекти ще бъдат оценени и одобрени, защото имаме достатъчно основания за това. Специално нашият регион може да подготви сериозни проекти, които да намерят разбиране и обективна оценка, като и да получим финансиране много по-бързо отколкото на национално ниво“, каза още инж. Събков.

В дискусията взеха участие Аурелио Сесилио – ръководител на направление “България, Хърватия и Словения” в Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика“ на Европейската комисия, Искра Михайлова – председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент, евродепутатът Петър Курумбашев и кметове на населени места в области Видин, Монтана, Плевен, Ловеч и Враца.

Представителите на България в ЕП разкриха важни акценти и опасности за членството на страната ни в съюза, очертаха предизвикателства и пропуснати ползи. Искра Михайлова очерта възможностите за европейско финансиране и акцентира върху текущите проекти, финансирани в програмния период 2014-2020 г. Оказва се, че както България, така и другите страни-членки изостават с изпълнението на своите инициативи, а финансирането им в края на периода не е гарантирано.