Третата вечер на ХV Международни празници на духовите оркестри в Монтана започнаха с изпълнение на младежкия духов оркестър “Сурма” от Украйна. Възпитаниците на Музикалния колеж от гр. Ривне свириха на площад "Жеравица". В програмата им беше включено изпълнение и на Дуновско хоро на Дико Илиев.

Общинският духов оркестър на Ботевград изпълни марша "Планинец" от Камен Пунчев, който спечели първа награда от Четвъртия конкурс за нова творба за духов оркестър. Общинският духов оркестър на Перник беше трети в програмата на третата фестивална вечер на Дико-Илиевите празници.

Танцов ансамбъл “Северняци” впечатли публиката с ритмите на народните хора. За първи път пред публика прозвуча марша “Под флага на Родината” от Орлин Бебенов, класиран на второ място в конкурса за нова творба, организиран от Община Монтана. Специално за Дико-Илиевите празници композиторът, който живее и работи в Полша, пристигна в Монтана.

Една от най-добрите български формации - представителният духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“ от Велинград, закри официалната програма.

В емоционален финал на петнайстото издание на Дико-Илиевите празници се превърна надсвирването на оркестъра на Ненад Младенович от Враня, Сърбия и популярният оркестър ВИВО Монтана. На събитието присъстваха двама внуци на композитора, диригента и музиканта Дико Илиев, създател на жанра хора за духови оркестри.