При направен подбор от научни обяснения и изследвания, "Дневник" посочва пет аргумента за ползите от яденето на сладолед и добави съвет от диетолог, как да се избегне покачването на килограмите и обиколките.

1. Компактен източник на енергия

Не само при сладоледа, но и при всички десерти има тази характеристика, че в малко количество са концентрирани голям брой калории. Това може да се приеме и за нещо положително, защото така организмът се засища бързо без стомахът да се препълва и получава ударен прилив на енергия.

В количество от половин купичка сладолед има около 15 гр. въглехидрати, 7 гр. мазнини и 2 гр. протеин - това осигурява под 10% от приема на необходимата енергия за деня, и под 15% от препоръчителното количество мазнини. Според Американската здравна служба в това количество се съдържат около 137 килокалории - двойно повече отколкото в половин чаша мляко, но пък наполовина по-малко, отколкото в парче шоколадова торта. В много сладоледи обаче се ползват трансмазнини, така че това трябва да се добави към вредите.

2. Витамини и минерали

Сладоледът се прави основно от мляко, така че съдържа всички негови полезни съставки като калций и фосфор, които заздравяват костите; калий, който понижава кръвното налягане; и няколко вида витамин В и протеин, които енергизират и помагат за регенерацията на клетки в тялото. Около 10% от препоръчителното количество на витамини и минерали за деня могат да дойдат от умерено количество сладолед.

3. Истинско щастие

Угаждането от време на време е задължителна част от всеки здравословен хранителен режим, защото колкото и захар и калории да има в един сладолед, те имат благотворен ефект за нивата на хормоните на щастието в тялото.

Британско проучване от 2010 г. потвърждава, че освен наслада, сладоледът носи и автентично усещане за щастие, стимулирайки директно тази част от мозъка, където то се произвежда и регистрира.

Американско изследване пък открива, че лишаването от любимите лакомства всъщност изменя начина, по който организмът реагира към тях, когато ги получи. Стресира се и става по-склонен да ги складира и натрупа, отколкото да ги обработи и използва. И обратното - консумацията на леденото сладко изкушение дори всеки ден, но в умерено количество, може изобщо да не предизвиква натрупване на излишни килограми, по начина, по който се трупат когато човек си го позволява рядко, но обилно.

4. Секс и бебета

Освен костите, високото съдържание на калций и фосфор в сладоледа засилва енергията на мускулите и либидото. Чикагска организия за изследване на миризмите пък установява, че ароматът на ванилов сладолед е най-възбуждащ за мъжете.

Друго проучване обаче доказва нещо по-сериозно - че жените, които по-често си позволяват от любимия си замразен десерт, и то пълномаслен, имат по-високи шансове за зачеване. Това установява "Харвард" в анализ на хранителните навици на над 18 хиляди жени между 24 и 42 години. При тези от тях, които консумирали пълномаслен сладолед два или повече пъти в седмицата, рискът за проблемна овулация или безплодие бил с 38% по-нисък, отколкото при тези, които си позволявали един или по-малко на седмица.

5. Бързи, смели, сръчни

Заради бързия и голям приток на енергия, който малкото сладолед може да даде, действа като стимулант за мозъка и цялото тяло. Експеримент на Университета "Киори" в Токио от миналата година показва, че хората, които ядат сладолед за закуска, разбуждат ударно мозъка си и през деня са по-активни, съобразителни, с по-бързи реакции, и изобщо - сякаш по-умни.

За това имало дори физиологично обяснение - увеличение в дължината на мозчните им вълни и конкретно на алфа-вълните, които са свързани с концентрацията и способността за координацията и преценка. Учените изпробвали дали други студени храни и напитки ще имат подобен ефект, например редовния прием на ледена вода, но се оказало, че нищо друго не е толкова благоприятно за мозъка, колкото сладоледът.

Сладолед за талията

Няма нищо лошо в сладоледа, когато е в умерено количество и в разумен час от деня, казва диетологът д-р Митко Ригов от "Александровска болница" за "Дневник".

Ако метаболизмът на човек работи добре, няма причина да се лишава от това удоволствие, но без да прекалява. Здравословна и безвредна за талията дозировка би била топка сладолед през ден или два, но задължително по-рано през деня, за да може да се изразходи преди лягане вечерта.

Добре е също така да се яде самостоятелно, а не като десерт след основно хранене. Например да е два часа преди или след обяда, защото иначе се получава предозиране с калории наведнъж, или просто казано - преяждане.

За супер феновете на сладоледа, които не могат да се удържат, в търговската мрежа вече има и голям избор на нискомаслени и нискокалорични разновидности, включително и без захар, подсказва специалистът.

Източник: dnevnik.bg