През 1993 г. след решение на педагогически съвет и съгласие на община Мездра и Регионалното управление на образованието във Враца, детската градина става една от 9-те авторски детски градини в България за социализация на деца от ромски произход в неравностойно положение. От тогава работи по програмна система "Аз променям света" на проф. д-р Ирина Колева.

Детското заведение е носело името „Зоя Космодемянская“, но през 2007 г. Мирослав Иванов свата нейн кръстник и тя се преименува на „Мир“.

© ДГ „Мир”-“Мездра

„Днес децата и колектива ще отбележат Деня на народните будители и рождения ден на детската градина в своите занимални, по възрастови групи. Въпреки, че не можем да отбележим по-тържествено нашия рожден ден, отделно за всяка една група в градината има подготвени изненади. Децата ще почувстват празничното настроение, което е и най-важното“, разказа Диана Вутова - директор на детското заведение.

Поради въведените временни противоепидемични мерки на територията на страната, Вутова обясни, че планират тържественото честване на 50-годишнината на детската градина да се проведе през май 2022 г.

© ДГ „Мир”-“Мездра

През годините детското заведение претърпява много промени. Подобрява се външно и вътрешно, за да стане една по-добра среда за децата. Директорът разкри, че в момента работят по договарянето на проект за цялостен ремонт на дворната част.

Обръщение на Диана Вутова - директор на ДГ „Мир“

„Уважаеми педагози, служители и родители,

Поздравявам Ви с 50-годишния юбилей на ДГ “Мир“ - град Мездра и Ви пожелавам здраве, сили и творческо вдъхновение за нови успехи в благородната професия!

Изказвам своята благодарност за всеотдайността, грижите и любовта Ви към децата на Община Мездра. Изграждайте любопитни, търсещи, себеизразяващи се личности, подготвени за предизвикателствата на училището и живота достойни млади хора.

Мили деца,

Имайте безгрижно и щастливо детство, изпълнено с радостни мигове, смях и верни приятели. Бъдете отворени към света търсачи и откриватели, знаещи и можещи, мечтайте и сбъдвайте мечтите си!

Скъпи родители,

Бъдете опора и подкрепа за своите деца, учете ги, помагайте им, бъдете винаги до тях и уважавайте и помнете своите учители!

Честит 1-ви ноември- Ден на народните будители и честит юбилей на ДГ „Мир“ гр. Мездра!“

Екипът на MediaNews също отправя своите поздрави към детското заведение!