Участниците се обучаваха по седем теми и проведоха съответните практически упражнения:

Правни основи на защитата при бедствия; Мерки за предотвратяване или намаляване на риска от наводнения и за защита на населението; Аварийни ситуации и дейности на спасителните екипи при наводнения, свързани с хидротехнически съоръжения; Действие на спасителния екип при спасителни операции при наводнения; Издирване и спасяване на хора при наводнения в градска среда; Действие на доброволното формирование при издирване и спасяване на хора при наводнение в бързо течащи води и Действия на спасителния екип след оттегляне на водата от наводнение.


По време на обучението, доброволците бяха поставени в множество ситуации, имащи за цел да поставят участниците във всички възможни варианти, с които може да се сблъскат. На специално конструираната площадка и под наблюдение на специалисти от РДПБЗН, участниците проведоха операции по изграждане на различни видове изкуствени прегради, монтиране и стартиране на бензинова помпа за вода и правилно поставяне на спасителна жилетка.

Бяха оттренирани още спасяване на бедстващи граждани от наводнена къща, използване на пожарникарска стълба, преминаване през тесни пространства и извеждане на пострадали от разрушена постройка с помощта на носилка.