Детският танцов състав "Мездренче” при Читалище "Просвета” - Мездра замина за Италия, където от 8 до 17 юли ще вземе участие в 31-ото издание на Международен фолклорен фестивал в северозападния град Кунардо, провинция Варезе, област Ломбардия. Освен подрастващите мездренски танцьори и представителите на домакините от Gruppo folcloristico “I Tencitt”, във фестивала ще се включат фолклорни групи от Лубана (Латвия), Сопот (Сърбия), Валдбург (Германия), Бакио (Баския, Испания) и от Лима (Перу).

Възпитаниците на художествения ръководител и хореограф на ДТС "Мездренче” Йоанна Аспарухова ще имат две сценични изяви - тази вечер от 21.00 часа местно време, самостоятелно, и в неделя по същото време, съвместно с групите от Латвия и Сърбия.

Програмата на фестивал включва също дефиле на всички участници по улиците на Кунардо, изложение "Ferrari”, концерт на оркестъра "Plaza Band”, театрална постановка (комедия) на трупата "Andrea Fratelini”, литургия в енорийската църква и т. н.

Festival Internazionale del Folklore Cunardo се организира от 1985 г. В досегашните 30 издания на форума са участвали повече от 150 групи от над 70 държави от шест континента - Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, Австралия и Океания.

България е представена за трети път - предишните две участия са на Ансамбъл "Сидер войвода” от Горна Оряховица (2004 г.) и на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Елица” от Пазарджик (2007 г.).