"От тези 2 195 проверени продукта през 2018 година, несъответстващите са около 22%. През 2019 година са проверени 2 017 продукта. Несъответстващите продукти са били 27%. Пред 2020 година, само през полугодието, са проверени 362 или това съставлява 12%", обясни Мирослав Йотов от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

Освен играчките и стоките за отглеждане на деца, детските дрехи и спомагателните електроуреди са най-опасните артикули на българския пазар. Това показва доклад, който Еврокомисията изготвя всяка години по отношение на нехратителните стоки. През последната година страната ни се наредила на 12 място, от 30 държави, по брой на уведомленията за такива стоки и на 4 по брой на реакциите след получени уведомления.

Наличието на наименование и адрес на производител и вносител - ако продукта е произведен в трета страна, също са абсолютно задължителни, обясняват от Надзорната агенция. А ако инструкциите не са върху продукта, то трябва да ги има поне върху опаковката.

Ако въпреки вниманието ви, до детето ви все пак е стигнала играчка, която не отговоря на условията за безопасност, или забележите такава на щанда в магазина, сигнал може да подадете в Надзорната агенция, на телефон 0700 111 88.

Източник: Vesti.bg