На сцената на Младежкия дом в Монтана се изявиха над 800 участници в три раздела - "Хореография", "Инструменталисти" и "Народно пеене". Успешно в раздел "Хореография" се представи Детският танцов състав "Мездренче" с художествен ръководител и хореограф Йоанна Аспарухова, който завоюваха две втори места във втора и трета възрастова група. Талантливите деца от Мездра получиха купи, дипломи и предметни награди.

Деветото издание на "Напеви от Северозапада" беше отрито с изпълнение на Група "Etnotix", която пресъздаде българския фолклор по един модерен начин. Творческият експеримент е на ръководителя на Ансамбъл "Чинари“ Асен Павлов и на композитора Ангел Добрев. Младите хора се насладиха на рок песен, изпълняван на гъдулка.

Журито за хореография бе с председател доц. Петър Григоров и членове Генчо Генчев, ръководител на Ансамбъл "Дунав" - Видин и Стефан Стефанов, хореограф от Разград.

Приза на кмета на Монтана Златко Живков в разделите "Хореография" и "Инструменталисти" спечелиха Младежки танцов ансамбъл "Родолюбие" - Кюстендил и Симеон Илиев, гъдулар от Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София. Най-високото отличие на конкурса им бе връчено от инж. Иво Иванов, председател на Общински съвет - Монтана.