Директорът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Мездра Галя Богданова, заяви, че няма болни ученици или учители. Спазва се дезинфекция и носенето на маски в училищните коридори. За онлайн обучението, Богданова беше категорична, че учителите се справят много добре и създават ползотворна среда за обучение, но по-важно за всички тях е децата да се върнат в класните стаи.

Нормално протича и учебният процес в други три училища в общината, които отново отвориха врати.

В ОУ „Христо Ботев“ в Мездра и СУ „Св. Климент Охридски“ в село Зверино, няма болни ученици и учители. Директорът на училището в Зверино - Вилия Димова, съобщи, че са получили пречистватели за въздух от Министерството на образованието. Осигурени са дезинфектанти за учениците и се спазват мерките за нормалното протичане на учебния процес.

В мездренското средно училище „Иван Вазов“ има 10 болни деца, но всички учители са на работа. Спазва се стандартната процедура за дезинфекция на коридорите и стаите, като има и поставен филтър за въздуха на входната врата. За децата са осигурени дезинфектанти, а медицинско лице отговаря за навременната намеса при нужда от лекарска помощ. През първия ден на училище, децата си носеха храна, но от утре ще им бъдат осигурени закуска и обяд, заяви директорът Мариела Горанова.

В резултат на направените промени в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите, които не искат децата им да се върнат в час ще могат да подадат заявления, обучението да е електронно. Останалите ученици от 5 до 12 клас ще продължат да учат в електронна среда.

Засега в нито едно училище няма подадени заявления за онлайн обучение.