Малчуганите бяха посрещнати с питка и мед от кмета на селото Маргарита Петкова и самодейци от читалище „Просвета - 1928“, които бяха подготвили сценка от пиесата „Малкият Левски“. В образите влязоха Магдалена Айвазова и дванайсетокласникът Анатоли Литков.

Децата възродиха спомена за Васил Левски със стихове и песни, а като подарък за кметството и в знак на благодарност за посрещането, бяха направили плакат, описващ какво е за тях българският национален герой.

След тържествената част, децата заедно със своите учители от детската градина и родителите, които ги придружаваха, се отправиха към Войнишкия паметник в селото, който е изграден за да обезсмърти имената на загиналите за обединението на България през войните от 1912 до 1918 г. Макар да не е паметник на Левски, обединява идеята на днешния ден – символизиращ смелост и борба за свобода.

Бъдещите първолаци посетиха и старата църква „Свети Николай”, за да разгледат и научат повече за историята на Левски – къде е минавал, живял и какви спомени е оставил в местата, до които се е докоснал.

Кметът разказа на децата легендата за старата църква и спомените съхранени в нея, които се предават и до днес.

Децата останаха впечатлени от видяното и наученото, като обещаха да следват добрия пример и да почитат историята.