Детският музей на колела ще разказва за историята на изкуството по българските земи. Тази година той ще посети 6 града, като навсякъде ще престои по един ден, а работното време ще бъде от 10.00 до 20.00 часа, с обедна почивка в най-горещите часове, съобщиха от информационна агенция КРОСС.

Във Враца музеят на колела ще дойде на 25 юни. Програмата за най-малките е съчетание от осем периода в българската история на изкуството - Праистория, Тракийско изкуство, Римско изкуство, Прабългарско изкуство, Българска държава, Златен век, Средновековие, Възраждане, Следосвобожденско изкуство. Ще има осем тематични ателиета, чрез които децата лесно ще научат интересни факти за изкуството по българските земи през вековете по много забавен начин.

Във всяко ателие ще има кратка теоретична и практическа част. Децата ще имат възможност да направят своя зооморфна или антропоморфна фигурка, да украсяват тракийски ритони, да се научат как да правят плъсти, да разберат повече за средновековната мода и възрожденското изкуство, да се запознаят с най-бележитите български художници.

Експозицията на музея също ще бъде изцяло обновена с копия на артефакти, намерени по българските земи и емблематични произведения на български творци. Специално за събитието е създадена и информационна карта с кратко представяне на всеки един период.

Целта на работещите по проекта от Фондация "Изиарт" и партньорите им Сосиете Женерал Експресбанк е да привлекат вниманието на децата в света на изкуството и културата, да обичат, разбират и ценят нашата история и културно-историческо наследство.

Източник: Cross.bg