Пред родители, учители и приятели, ученици от ломските основни училища „Никола Първанов“, „Константин Фотинов“, „Христо Ботев“ и СУ „Димитър Маринов“, както и връстниците им от основните училища „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ковачица, „Св. Климент Охридски“ в Сталийска махала и Св. Св. „Кирил и Методий“ в Замфир, сътвориха чрез изкуството своите послания: „Да бъдем приятели!“, „Един за всички, всички за един!“, „Ако потърсиш доброто във всекиго, ще го намериш и в себе си!“, „Не издигай стени!“, “Обичай!“, „Да бъдем добри!“, „Усмихни се!“.

Това бе и първата голяма изява по проекта „Заедно в училище“ на Община Лом, който се финансира със 641 402 лв. безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

800 деца от основните училища на територията на община Лом участват в дейностите по проекта, които предвиждат подобряване на образователната среда чрез закупуване и оборудване на учебни кабинети и спортни съоръжения. Децата ще изявяват своите способности в 54 клуба към ателиетата по интереси „Приложно и изобразително изкуство“, „Музикално и танцово изкуство“, „Театрално изкуство“, „Виртуално изкуство“, „Етнография“, „Спорт“, „Здравно и екологично възпитание“. Учениците ще участват в национални конкурси и фестивали, пленери, екскурзии и спортни състезания.

Основната цел на „Заедно в училище“ е създаване на условия за равен достъп до качествено образование и успешна социална адаптация на ученици от етнически малцинства и/или от маргинализирани групи.

Важна дейност е и допълнителното обучение по български език и други предмети за учениците, за които българският език не е майчин. За децата ще бъдат закупени учебна литература, тетрадки и дидактичен материал.

Осигуряване на психологическа подкрепа за учениците от етническите малцинства, както и работа с родителите , също е дейност по проекта.

Успешното изпълнение на „Заедно в училище“ ще доведе до намаляване процента на отпадащи деца от етническите малцинства от училище. Подобряването на образователната среда в училищата, в които интегрирано се обучават ученици от етническите малцинства, ще гарантира равен достъп до образование.