© МВР Монтана

В полицейските акции в гр. Берковица участваха и ученици от две местни гимназии – Лесотехническа професионална гимназия и ПГ „Д-р Иван Панов“, а в гр. Лом - ученици от Детските полицейски управления към I-во ОУ „Никола Първанов“ и II-ро ОУ „Константин Фотинов“. В детска градина № 7 „Калинка“ в гр. Лом беше разяснена ролята на Пътна полиция в осигуряване на безопасността на пътя.

През деня контролът на пътното движение в областта бе извършван от полицейските екипи на рискови участъци от пътната мрежа. Водачите бяха проверявани за употреба на алкохол и наркотични вещества, използване на обезопасителни колани, наличие на валидна застраховка на автомобилистите, правоспособност. Екипи на пътна и охранителна полиция следяха още за водачи, ползващи мобилни телефони по време на шофиране и за нарушения, извършвани от пешеходци и водачи на МПС, не осигуряващи предимство на пешеходци, особено в районите на пешеходни пътеки и спирките на превозните средства за обществен превоз на пътници, в близост до учебни заведения и детски градини.В хода на полицейските проверки са съставени 9 акта и 24 фиша за различни нарушения на ЗДвП.

От началото на годината до 28 юни на т.г. на територията на ОДМВР Монтана са настъпили 342 катастрофи. От тях - 84 тежки пътно-транспортни произшествия, със 7 загинали и 104 ранени граждани.