- През тази година на много места в общината се работеше, обновени бяха много обекти.

- Много усилия вложих и аз и екипът ми докато завърши ремонта на моста в село Малорад. Всички жители на територията на общината знаят през какъв ад преминахме в края на юли, преди 4 години. Наводнението нанесе огромни щети на голяма част от населението на селата Нивянин, Борован, но най- голямото поражение беше разрушения мост при Малорад, поради което преминаването между съседни общини Борован и Хайредин доскоро беше невъзможно. С радост споделям, че мостът е готов и предстои официалното му откриване тази събота от 12.30 часа

- Казахте, че този ремонт Ви е коствал много усилия. Защо ремонтните дейности са забавиха толкова дълго?

- Уместен въпрос. Беше ходене по мъките, докато успеем да усвоим отпуснатите целеви средства от Министерския съвет, който ни преведоха на два транша, веднъж 300 000 лв и втори път още 393 490 лв . Проектът ни беше готов незабавно и представен пред Междуведомствена комисия по бедствия и аварии.Ще натежи на читателите ви да разказвам цялата сага. Има недосмислени неща в Закона за обществените поръчки, които позволиха на фирмата „Т" ЕООД, която не беше подала оферта за участие в процедурата, да обжалва решенията на възложителя и многократно и неоснователно атакуваха процедурите, както пред КЗК, така и пред ВАС.

От страна на Община Борован бяха предприеха всички нужни мерки, за да се оспори неоснователното обжалване и въпреки тежката битка заради дупките в закона успяхме да усвоим средствата и мостът е готов. Ще го открием с тържествен водосвет отслужен от врачанския Митрополит Григорий, който ще осветии курбан за здраве на жителите на общината.

- Колко средства получи Община Борован от Министерския съвет за ремонтни дейности в пътната инфраструктура?

- В община Борован се извърши рехабилитация и ремонт на улици в няколко населени места с държавни средства. Замириса на асфалт по много улици, на които такава настилка никога не е имало. С Постановления на Министерския съвет ни бяха отпуснати държавни средства в размер на 1 300 000 лева. През първият етап бяха ремонтирани общо 1350 метра от уличната мрежа в Борован, като общата стойност на инвестицията от втория етап е 300 000 лева. Със средствата от трети етап в Добролево бяха отремонтирани общо 1870 метра от уличната мрежа на селото, на стойност 300 000 лв. На четвърти етап бяха извършени ремонти в Борован на 2138 метра от уличната мрежа в селото на стойност 400 000 лв.

- Наредени бяхте сред общините-отличници по брой подадени проекти по програмата за развитие на селските райони.

- Приемам, че това е комплимент към общинската управа, а не въпрос. Ако конкретно питате колко са подадените ни проекти и колко предстои да подадем ще се получи дълъг, дълъг списък. Ще отбележа само, че тази година започнахме с големия инфраструктурен проект: „Реконструкция на общинска четвъртокласна пътна мрежа в община Борован“. Общата стойност на проекта е над пет милиона лева. На13.06.2018г. подписах и втори договор, този път с Държавен фонд земеделие за още един голям инфраструктурен проект: "Реконструкция на част от водоснабдителните системи на селата Добролево, Сираково, Нивянин и Малорад, община Борован” на обща стойност отново над 5 милиона лева. Предстои провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител за извършване на строително- ремонтни дейности. Няма да отегчаваме читателите с дългия списък от готовите ни нови проектопредложения. Ефектът им ще се види и ще се усети от жителите на общината.

- Какви социални мерки предприемате за жителите предвид безработицата и демографската криза?

- Успяхме да осигурим работа на 225 души по различни национални програми. За подпомагане на на-нуждаещите се предоставяме социалната услуга “Осигуряване на топъл обяд“ финансирана със средства от Фонда за европейско подпомагане. От услугата се ползват 500 нуждаещи се самотно живеещи, възрастни хора в общината. 120 души получават всеки ден храна от Домашния патронаж и срещу заплащане на минимална цена. Кандидатстваме по всички социални проекти и имаме много реализирани, но списъкът пак ще бъде дълъг, като в отчетен доклад , а не за медия.

- Някак административно пространно подредихме интервюто. Освен кмет, Вие сте жена, съпруга, майка. В този ред на мисли, тежка ли е царската корона?

- Кметуването съвсем не е царска корона, то е преди всичко дълг и отговорност. Често се улавям, затрупана от документи, проблеми или обикновен разговор с жител на общината, че за миг забравям температурата, с която сутринта съм оставила детето си. Вдигам телефона, сякаш да простя на себе си. Питам го изпило ли е лекарството, пише ли си домашното... Тревожно е майчиното ми сърце, но в следващият момент пак ме затрупват кметските дела. Не е лесно. Обръщам внимание на външния си вид, нали съм жена. Не е от суета, а от уважение към хората с които общувам и към себе си, трябва да изглеждам добре, нали съм кмет. Често обаче от ходене насам-натам от умора ми иде да си захвърля обувките и да седна на тротоара, обаче съм кмет, нали?. Не е лесно. Но пък е приятно чувството, когато мога да усетя своя заслуга в нещо значимо. Горда съм например, от факта, че в община Борован, за разлика от другаде, не е закрито нито едно училище. Смятам, че образованите хора са бъдещето не само на нашата община. Те ще дойдат след нас и някой от тях ще седне на кметски стол, който няма да е толкова горещ, защото социалните ни проблеми един по един ще си тръгнат от живота ни. Вярвам, че ще стане така!