Под формата на интерактивен урок, представен от Мирослав Любомиров, експерт връзки с обществеността в Административния съд, 16-годишните младежи се запознаха с административното правораздаване, компетенциите на Върховния административен съд и административните съдилища, административното нарушение и наказание.

Учениците с интерес чуха съвети от Веселин Вътов, прокурор в Окръжна прокуратура-Враца, как практически следва да подходят в често срещани житейски ситуации, в които се изискват минимални правни познания. От него тийнейджърите научиха и каква е ролята на прокурора в Наказателното право. Учениците зададоха много въпроси за закононарушения на длъжностни лица, за компетенциите на съда и най вече до каква степен 16-годишните могат да носят административна отговорност.

За възпитаниците на училище „Христо Ботев” това беше втората от цикъла лекции. Предстоят им още три, а в следващата ще се запознаят с Конституцията на Република България. Младежите очакват с нетърпение симулативния съдебен процес по истински казус, когато ще влязат в ролите на съдия, прокурор, орган на властта и страна по делото. В края на обучението всички ще получат Сертификат за участие в програмата.