Показани са обекти, всеки от тях емблематичен за съответната община, променил нещо много съществено в нея, което е от пряка полза за местното население или е допринесло за развитието на туризма, заяви Цветомир Ценков, експерт "Комуникация, информация и логистика". Всички обекти от изложбата са дело на екипа на ОИЦ - Видин и ще останат експонирани в офиса до 20 май

Посетителите на изложбата могат да видят реализираните с подкрепа на ЕСИФ обекти: в Белоградчик - модерна спортна зала; в Кула - обновена туристическа спалня; в Долни Лом към общините Чупрене и Димово - туристически център и посетителски център с археологическа сбирка; модерни и функционални стадиони, на които се радват жителите на Ново село, Дреновец и Ружинци; детска площадка, която събира ежедневно десетки деца в Грамада; реконструираните улици в Брегово и Раковица, община Макреш; ремонтирания цялостно път до Видин, благодарение на средствата от ПРСР - по проект на община Бойница; социализираната от Община Димово с подкрепата на ПРСР и трансграничната програма със Сърбия уникална пещера "Венеца“, която е на 140 млн. години; новия облик на парк "Рова“ във Видин, реализиран от общината със средства от ОПРР.

През новия програмен период Видинската община ще реализира по програмата инфраструктурни проекти за 38 млн. лв., които ще осъвременят градския облик.

Десетки видинчани посетиха офиса на Областния информационен център в Деня на отворените врати. Представители на институции, неправителствени организации, бизнес и медии разгледаха изложбата. "Особено радостно за нас като екип е посещението на много ученици и млади хора", коментира експертът “Информационно обслужване и услуги” Яна Гъркова, която координира младежката политика в ОИЦ - Видин.

Тя и управителят на ОИЦ - Видин Мариела Савкова представиха проектите на Община Видин, експонирани на изложбата, на група ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков“ - Видин, които проявиха интерес какво е изградено в родния им град с европейски средства. Младите хора се запознаха и останалите обекти в изложбата - направеното с подкрепата на ЕСИФ в другите общини на област Видин.

Експертите от ОИЦ - Видин представиха на посетителите проектите, които са показани на изложбата и отговаряха на въпросите за възможностите за европейско финансиране в България и област Видин. Те поканиха гражданите и на другото голямо съвместно събитие на Областния информационен център и Община Видин - отбелязването на 60-годишнината на Европейския социален фонд, което ще се състои на 12 май в крепостта "Баба Вида".