Карнавалът в Ксанти (Гърция), е най-големия карнавал на балканите. В този ден, за 184 път се обединяват 10-те най-големи карнавала от Балканския полуостров, които се провеждат преди този, а именно карнавалите от: Струмица, Златоград, Патра, о.Корфу, Солун и др.

По традиция, карнавала ще бъде посетен от много врачани (предимно хора, които са почивали в Гърция лятото, и техни роднини и приятели, но и не само). Карнавалът е в два дни, като кулминацията е в неделя 26.02.2016 между 13:00ч и 16:00ч. Поради тази причина, че най-интересното е в един ден, и поради това, че цените за нощувки са на поне десеторна цена, много от туристите от северозападна България, посещават с еднодневна екскурзия събитието, или с двудневна, но с преспиване в България (най-често Златоград, или Гоце Делчев). Разстоянието до гр. Ксанти, за врачани е дори по-близо от морските ни курорти. Цените на офертите за еднодневните екскурзии с тръгване от Враца са на стойност около 45 лв., а тези с преспиване – около 99 лв. (напълно достъпна цена, дори за беден край, като северозападния).

Неделя, 26-ри февруари 2017 година - Кулминацията.

13.30ч. (Неделя) Вход към града (от Кавала) - започва "Грандиозния карнавален парад".

Върхов момент на празниците е Грандиозният карнавален парад. Колесници и хиляди участници в карнавала ще се понесат по улиците на града, с цветове и музика, за да придружат Царя на карнавала (митическа статуя).

Музика от DJ Joe Vida, фойерверки, изобилие от вино, танци.