Предложението е на депутати от Продължаваме промяната. Промените ще влязат в сила от 1 април, след което носенето на маски пада. Председателят на Комисията Антон Тонев обаче поясни, че до приемането на законопроекта от парламента ще има вакуум, в който носенето на маски няма да е задължително, а пожелателно, освен за болниците и лекарите, където все още се лекуват пациенти с коронавирус.

Съветникът на министъра на здравеопазването Васил Пандов обяви, че МЗ подкрепя законопроекта. Според Петко Салчев, управител на НЗОК, решението е на законодателната власт, но в законопроекта са заложени дейности, които не са предвидени в бюджета на здравната каса и така той ще бъде застрашен. Касата ще е задължена например при една епидемия от грип, при определени условия, да сключва договори за допълнителни легла.

В изказванията Елена Гунчева от "Възраждане" обяви, че е "против", защото това, което се предлага, ще наруши гражданските права и ще доведе до правни абсурди. "Например, че преди промените мерки са се налагали с решение на МС, а в момента министърът на здравеопазването, когато му скимне, може да въвежда каквито поиска с една заповед и да ни заключи всички по къщите по заповед на здравния инспектор", посочи тя. Гунчева иска промяна и за ваксинацията, тъй като щяла да остане възможна пред гаражи и молове и попита могат ли да се ограничат работещите, ако не са ваксинирани. Медицински фашизъм - категорична бе депутатът. Депутатът от ИТН Ивайло Христов увери, че и сега ги има тези определения в закона, които тя нарича "фашизъм".

Източник: news.bg