В ролята на стопанката бе Румяна Христова, а Кирил Гоцев извърши ритуалното зарязване, пожелавайки здраве и благоденствие на всички - да им е сладко виното и да има за цялата година.

„Колкото грозде, два пъти повече вино да има. Да го направим да ни е сладко през цялата година. Да има за приятели, сватби, кръщенета, да се срещаме“, каза той и заедно със стопанката поляха асмите с червено ароматно вино. Наричам за здраве на този дом – берекет, здраве и живот на всички, които имат желание за работа. Дай Боже да се роди много грозде, колкото камъни в Искъра, толкова грозде в лозето“.

Кметският наместник на селото Маргарита Петкова благодари на своите съселяни, че всяка година полагат усилия да се организират и с желание почитат българските обичаи и традиции.

„Повече от десет години почитаме празника Трифон Зарезан, по стар стил на 14-ти февруари, разказа кметският наместник. Всяка година по традиция зарязваме лозето. Пресъздаваме ритуала с тенденция тази традиция да се запази и занапред да я предадем. Това е един наш хубав български обичай и държим той да се предава от поколение на поколение.“

Празничният ден продължи с общоселско празненство и трапеза в салона на пенсионерския клуб.