Останалите живи двама фронтоваци в община Мездра - о.з. капитан Илия Григоров - на 96 години от с. Царевец и о.з. поручик Никола Илиев на 95 г., днес не присъстваха на празника, по здравословни причини.

Празникът бе открит от Светла Дамяновска, която припомни историята на общоевропейския празник и слово от кмета на Община Мездра Генади Събков.

В словото си градоначалникът се върна в далечната 1939 г. и нахлуването на немската армия в Полша. Отнесен в спомените за отминалите години, Генади Събков разказа в стих и проза една от хилядите човешки драми от времето на Втората световна война, пропускайки темата за Обединена Европа днес, и поуките на историята.

Тържественото честване на Деня на Европа и Деня на победата продължи с тематична програма. Четвъртокласници от IV "б" клас в ОУ "Христо Ботев", с класен ръководител Лили Христова изнесоха рецитал на руски език по стихове на Пушкин и Лермонтов, а шестокласникът Светлин Цветков от същото училище представи стихотворението "Аз за тая земя се сражавах".

Празничната програма продължи с изпълнения на Мажоретен състав при Центъра за подкрепа за личностно развитие, с ръководител Христинка Стоянова и на Мъжката вокална група "Калето".

След края на празничната програма множеството се отправи към паметника на Св. Георги и мемориалния знак, върху който бяха положени венци и цвета в знак на признателност към подвига и героизма на загиналите наши съграждани и земляци.