Кметът Иван Аспарухов поясни, че общината има готовност за поддържане, снегопочистване и опесъчаване на града и пътищата между селата през зимата, като подчерта, че е определен изпълнител и има сключени договори. Зимното поддържане на четвъртокласните пътища, както и на улиците в града, е възложено на ОП „Чистота“. Градоначалникът напомни, че в най-кратък срок кметовете и кметските наместници трябва да докладват за готовността им за поддържане и снегопочистване на улиците в селата.

Относно такса смет и данък сгради всички кметове получиха от отдел „Местни приходи“ справка по населени места за дълговете на данъчно задължените лица към настоящия момент. Във връзка с това стана ясно, че само за тази година са подадени повече от 1 300 декларации за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване поради неползване на съответния имот целогодишно. На практика обаче една част от декларираните имоти се ползват от техните собственици или ползватели, с което ощетяват общинската хазна, поясни Аспарухов.

Във връзка с превозите между селата той поясни, че има подписан договор за цялата транспортна схема за ученическия превоз. По този въпрос бяха обсъдени мерките, които предприема Община Мездра за осигуряване на обществения превоз на пътници по автобусните линии от общинската и републиканската транспортни схеми.

На срещата присъства и гл. експерт „ОМП и защита на населението“ инж. Тодор Христов, който запозна селските управници с метода на раздаване на йодни таблетки, когато се налага подобна профилактика на населението.

Кметовете трябва да изготвят списъци за жителите на съответните населени места по възраст, с цел Общината да подготви определеният брои таблетки в случай на ядрена авария или война.

Инж. Христов поясни, че за град Мездра има три пункта, в които при необходимост такива ще бъдат раздавани. Това са: сградата на общината (ритуалната зала), ОП „Чистота“ и в района на СУ „Иван Вазов“.