Придружаван от Старозагорския митрополит Киприян, доскорошен наместник на Врачанска епархия, и от Мелнишкия епископ Герасим, Негово Високопреосвещенство беше приветстван с "Добре дошъл” най-напред от дългогодишния кмет на Мездра и епархийски избирател Иван Аспарухов и от старши епархийския съветник иконом Младен Славков, който му подари архиерейски посох (жезъл) - символ на църковната власт на новия владика, и ковчеже с пръст от земята на Врачанска епархия. "Това е врачанска земя, Вашата земя, за която в Козлодуй си е заслужавало и да се умре", каза най-възрастният епархийски съветник.

"Задължавам се да обичам тази земя, да се трудя на тази земя и да помня, че тази е земята, чиито избиратели ме избраха за йерей. Надявам се да бъда един достоен последовател на моите предшественици, които също са живели на тази земя, обикнали са я и са се потрудили за преуспяването на Врачанска епархия”, бяха първите думи на митрополит Григорий.

По-сетне новоизбраният владика бе посрещнат по стар български обичай с хляб и сол от деца, пременени в народни носии. Малките християнчета от СИП "Религия" в СУ "Св. Климент Охридски" казаха Господнята молитва "Отче наш" и пожелаха: "На многая и благая лета, Високопреосвещени, Владико!"

Пред събралото се множество приветствия към митрополит Григорий отправиха областният управител Момчил Младенов, иконом Младен Славков, кметът на Мездра Генади Събков и Иван Аспарухов. Тържествената церемония завърши с изпълнение на "Многая лета", в което се включиха всички присъстващи.

Сред дошлите да целунат ръка на Негово Високопреосвещенство бяха вярващи от близо и далеч, между които и сем. Гинка и Петър Иванови от ботевградското село Трудовец - родния край на 46-годишния митрополит Григорий (със светско име Красимир Маринов Цветков), който е от Ботевград.