© Правителствена пресслужба

"Искаме да обявим, че ще започнем програма за 75 лева добавка към пенсиите за всеки, който реши да се ваксинира в следващите месеци и за всеки, който вече се е ваксинирал на база на три дози", обяви Петков.

Няма да има пенсионер, който да се е ваксинирал напълно, и да не получи тази добавка, подчерта той.

Надеждите са, че ако до началото на февруари ваксинираме допълнително 300 000 души над 65 години, това би трябвало да облекчи и възможността за запълване на болниците в следващата COVID вълна с един много осезаем процент, допълни премиерът.

Министър-председателят посочи, че ваксината срещу коронавирус е една от най-нискорисковите, По думите му данните сочат, че това е най-добрият начин за защита срещу пандемията, но не посочи конкретни такива.

Петков подчерта, че е време да запретнем ръкави и България да се превърне в държава с поне средни нива на ваксинация. Той заяви още, че всеки сам решава дали да е отговорен и преценява колко пари от държавния бюджет ще се харчат за лечението на COVID пациенти.

"Основен приоритет на българското правителство остава да нямаме толкова много хора, починали от COVID, да има максимално облекчение на болниците и най-вече да защитим възрастните хора, които са в най-голям риск", посочи той. Премиерът изрази съжаление, че страната остава с най-ниски нива на ваксинация в Европа. Според него има опасност България да стане COVID дестинация.