Направеното дарение се състои от 83 тома на стойност около 750 лв. То обхваща целия спектър на съвременното познание. Екземплярите са 83, а броя на заглавията е 81. Преобладават книгите в областите социология, философия, техника, медицина, история, музика, езикознание и литературознание, но има и художествени произведения и периодични издания.

И още едно дарение бе направено по време на конференцията, организирана от Българската академия на науките, Регионалния академичен център на БАН, община Монтана, Института за Балканистика с Център по тракология към БАН, Държавния архив и Регионалният исторически музей в Монтана. Проф. д-р ист. н. Александър Костов дари на библиотеката своя изследователски труд „Транспорт и комуникации на Балканите (1800-1914)“.

Библиотечният колектив присъства на конференцията, където бяха разгледани темите „Българският Северозапад в културно-историческото многообразие на Обединена Европа“, Якимовското съкровище, Долнодунавските крепости, Чипровският килим, Йордан Радичков, духовата музика като част от най-разпознаваемите знаци за Българския Северозапад, които го поставят на картата на обединена Европа.
Присъстващите имаха възможност да разгледат и изложба за българския принос към културно-историческото многообразие на Обединена Европа, подготвена от Научния архив на БАН, която е подредена в художествената галерия „Кирил Петров“.