"Искаме да покажем българските породи животни, одобрени от Министерството на земеделието, храните и горите, заяви при откриването на събора кметът на Вършец инж. Иван Лазаров. За да покажем българското, организираме и традиционния фолклорен фестивал "Балканът пее", на който ще имат възможност да се изявят самодейци от всички краища на България. Желая успех на всички участници, на всички изложители. Нека "Да покажем българското" укрепи нашето национално самочувствие!"

Президентът на Световния киноложко-ловен-спортен алианс и председател на Българския киноложки клуб за българско овчарско куче Аврам Петков изказа удовлетворение, че за втора поредна могат да се покажат тук както местните породи, така и красотата на българското занаятчийство.

"Днес, когато сме се устремили към глобализацията, този събор е едно зрънце, което ни връща към нашите корени, към българщината, каза от своя страна заместник-министърът на земеделието Георги Йорданов. За да покажем, че и ние сме дали нещо на света, че и ние с нашето културно-историческо наследство сме част от тази глобализация”.

Аврам Петков връчи плакети за принос към МЗХГ на Даниел Александров - член на Киноложкия клуб за българско овчарско куче в Монтана и заместник-директор на Фонд "Земеделие" в Монтана.

По време на събора се състояха демонстрации на умения на различни породи кучета - послушание на куче в движение и един от най-новите спортове за кучета в света - Freestyle Frisbee, с водач европейската шампионка по фризби фристайл Даря Иванцова.

Последва представяне на клубовете за българско овчарско куче. В демонстрациите се включиха два клуба от региона - тези в Монтана и Берковица. С аплодисменти бяха посрещнати и представителите на клуба на българско овчарско куче от Полша.

Изключителен интерес предизвикаха занаятчийските щандове - български шевици, ножарство, резба и дърводелство. На базара може да се видят и възстановки на оригинални старинни оръжия. Особено атрактивни са представителите на Национално дружество "Традиция", както и единствената в България бобарница, от чийто щанд посетителите имаха възможност да опитат уникалния боб от района на Юндола и Якоруда - "софенка", който расте само на височина над 1200 м.

Националния събор "Да покажем българското" продължи и днес.