Това се отразява в ежедневни ръстове на потреблението, които претоварват инфраструктурата на компанията. Тя съобщава, че мрежата ѝ е изградена с идеята за краткотрайни натоварвания, например на Нова година или по време на големи спортни събития. "Те обаче се случват рядко и имаме много време да се подготвим", казва компанията в сайта си.

Facebook отбелязва, че поддържането на стабилността на услугите сега се оказва по-голямо предизвикателство от обикновено. Голяма част от служителите на компанията работят от домовете си, а има и много допълнителни задачи, като работата по информационния център за Covid-19, който се подготвя.

Facebook очаква потреблението да продължи да расте с напредването на пандемията. Компанията казва, че полага допълнителни мерки, за да се гарантира достъп на потребителите до социалната мрежа.

Тя отбелязва, че в много от по-тежко засегнатите държави броят на обменените съобщения между потребителите вече е скочил с над 50% за последния месец. Използването на видеочат през Messenger и WhatsApp е над двойно повече.

Facebook отчита над 50% скок на прекараното време в услугите си в Италия. Времето, прекарано в групов видеочат, пък е с над 1000% повече. Именно затова се налагат допълнителните мерки, за да може инфраструктурата да се справи и с очакваното още по-голямо натоварване с по-строгите ограничения и в останалите държави.

Източник: vesti.bg