„Историята на нашето Читалище е дълга и ползотворна. То е храм на културата, пред която ние се прекланяме. Всичко това е благодарение на вас – жителите на Горна Кремена, които подкрепяте художествената самодейност и се радвате на успехите на нашите самодейци. Вярно е, че времената са трудни, но не е било лесно и на нашите предци. Вярвам, че с повече упоритост, ние ще продължим тази българска традиция – читалищната дейност“, каза в обръщението си секретар-библиотекарят Красимира Николчовска.

По случай годишнината имаше тържествен концерт, в който взеха участие гласовитите певици към читалището от Вокалната група „Кременка“ и Танцов състав – Мездра. Общоселското тържество се проведе в салона на Читалището, където бяха посрещнати и талантливите мажоретки и вокална група „Детски свят“ – гр. Мездра, с техните ръководители Христина Стоянова и Анета Петкова.

Гости на празника бяха заместник-кметът на Мездра Нели Минева, председателят на ОбС-Мездра Яна Нинова, Тихомир Илчев и Христинка Стоянова – общински съветници, кметовете на селата Моравица - Росен Ценов и на Руска Бела – Владимир Пенчев, Мирослав Аспарухов, Мирослав Захариев и др.

От читалището раздадоха книги на всички присъстващи деца.

Читалище „Просвета“ е създадено през 1897 г. Кръстено е „Заря“ от инициаторите и основателите Марин Стояновски, Христо Христовски, Иван Тренджовски и будни горнокременчени. По-късно е преименувано на „Просвета“. Неговата цел е била да ограмотява населението, а дейността е била под различни форми – лекции, доклади, реферати, вечеринки и художествена самодейност.

Поради липса на средства, читалището използва частни къщи, местното училище и салона на общинския дом.

През 1926 г. в селото се завръща запасният офицер Иван Енгьовски. Той дава началото на читалищната дейност, предава и закупува нови книги, като създава библиотека. Сега тя разполага с 9310 тома.

Към Читалището през годините са били създадени театрална трупа и духова музика. През 1951 г. е сформиран представителен ансамбъл от 100 участници, с художествен ръководител Христо Христовски, който включа хор, оркестър и танцов състав.

През 1964 г. по инициатива на тогавашния кмет на селото Цеко Михайлов се сформира инициативен комитет за построяване на читалищна сграда. В края на същата година е била поставена първата копка от Иван Тодоров-Горуня. С много труд и помощта на жителите на селото сградата е завършена през 1968 г.

С годините в Читалището дейностите стават все по-малко и, макар и с намаляващо население, жителите се борят за неговото запазване. В момента имат Вокална група „Кременка“, под ръководството на Милчо Гергов.

През годините Читалището в село Горна Кремена отличава почетните членове, сред които са: секретар-библиотекарите - Симеон Коцев, Таса Кретска и Красимира Николчовска; художествените ръководители - Венетка Панова, Севделина Кръстарска, Виктор Маринов и Милчо Гергов; председатели на читалището - Тодор Танчев, Цветана Христова, Венка Каменова, Боряна Толовска, Нина Петровска, Христина Павлова, Нели Минева и Вера Манчовска.