До тук всичко е така, но дали това се отнася за НЧ „Фар 1927” в мездренското село Люти дол?! Какво се случва в будното някога планинско селище и с неговото читалище, което само преди 2 години чества своята 90-годишнина? Или както Хамлет, датският принц, разбираме, че има нещо гнило, но не в Дания, а в Люти дол – в Читалище „Фар”, което е на път да изгасне.

Проблемът на духовното средище излиза наяве след като става ясно, че от всички 21 годишни отчети на читалищата в Община Мездра, единствено отчетът на НЧ „Фар 1927” в Люти дол не е приет. От докладната записка на кмета на селото до Постоянната комисия по образование, култура, наука, спорт, туризъм, и младежки дейности (ПК ОКНСТМД) при Общински съвет - Мездра, става ясно, че проблемите в читалището не са от вчера.

В докладната записка кметът на населеното място посочва, че множеството проблеми през годините са следствие на системното бездействие на председателите – за 3 години са се сменили трима председатели на настоятелството и библиотекари в читалището. „След представянето на Отчета за 2018 година, приет от Общата събрание е видно, че тази институция в селото е неработеща и служи за създаване на конфликти и напрежение, а не за обединяване и съхраняване на ценностите” – се казва още в докладната.

В отговор на констатациите на кмета Станислав Ангелов, председателят на Читалищното настоятелство - Стефан Ненков, представя другата гледна точка на проблема, изтъквайки, че от своя страна, Настоятелството изпълнява своите ангажименти, но основната причина е в бездействието на секретаря и библиотекар Николай Сръндашки.

В отчета на Настоятелството и в отговор на становището на кмета на Община Мездра, че съгласно Чл. 2. (1) от Закона за народните читалища (ЗНЧ) „Народните читалища са традиционни самоуправляващи се български културно-просветни сдружения в населените места, които изпълняват и държавни културно-просветни задачи. В тяхната дейност могат да участват всички физически лица без оглед на ограничения на възраст и пол, политически и религиозни възгледи и етническо самосъзнание”, Стефан Ненков подробно излага редицата нарушения от страна секретаря - неспазване на трудовата дисциплина, редовно отсъства от работа, нередовно водене и липса на задължителна документация, незаинтересованост и безотговорност към имуществото на Читалището и много други. Във връзка с това, председателят на Настоятелството като се обръща за съдействие към на общинската администрация и към ПК ОКНСТМД на Общинския съвет.

В ЗНЧ, глава Трета, Чл. 14. (1), т. 2 и т. 13, ясно и конкретно са посочени правомощията Общото събрание, а именно: избира и освобождава членовете на настоятелството, проверителната комисия и председателя; взема решение за отнасяне до съда на незаконосъобразни действия на ръководството или отделни читалищни членове.

За да не изгасне светлината на Фар-а в Люти дол, и след като са установени редица нарушения, управляващият орган – Общото събрание, може да намери решения на множеството проблеми, засягащи съдбата на Читалище „Фар 1927”. Въпросът опира в съгласуването на действията между кмета на селото и Настоятелството на читалището.