Тежките планински терени на територията, обслужвана от "ЧЕЗ Разпределение", правят на места невъзможно бързото възстановяване на електрозахранването при лоши метеорологични условия. Когато пътищата са непроходими, екипите на компанията тръгват през планината пеша, с резачки, за да си проправят път през падналите дървета, да достигнат до повредените участъци и да локализират аварията. Когато се констатира счупен стълб, трябва да се намери бърз и адекватен начин как да бъде доставен нов където е необходимо.

"На прохода Петрохан, където беше засегнат и обект от изключително обществено значение - телевизионната кула, тези стълбове, използваните с тях полимерни изолатори, както и усилията на колегите, направиха възможно възстановяването на резервното електрозахранване. За съжаление повреждането на стълбовете е често срещано явление, тъй като имаме право да извършваме просеки с определена ширина, а в повечето случаи дърветата са много по-високи“, каза Васил Василев, директор "Експлоатация и поддържане“ в "ЧЕЗ Разпределение България".

Полимерните стълбове могат да се носят на ръце през непроходими пътища и пресечени местности и ще се ползват през предстоящия зимен сезон. Технологията, по която са създадени новите стълбове, позволява при необходимост да останат като част от мрежата дори за постоянно.