Влаковата композиция е на частния превозвач "Булмаркет" и е превозвала 12 вагона тротилен и 4 вагона пропан-бутан, съобщиха от националната компания "Железопътна инфраструктура". Инцидентът е станал малко след 5.30 часа тази сутрин. По данни на полицията експлозията е предизвикана от последните два вагона на композицията, които са закачили далекопровода на гарата.

Огънят е овладян, но не е напълно угасен. Селото е блокирано от полиция и е възможно да се наложи евакуация на населението. Властите се опасяват от нови експлозии, тъй като не всички цистерни са се взривили.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил заяви, че трагедията е голяма и има напълно изгорели къщи от силната взривна вълна. Той обясни, че влаковата линия разполовява селото на две и минава през самия център. Инцидентът е станал на прелез, където има магазини и къщи. Там се намирала и фурната на селото, където по време на инцидента е имало работещи първа смяна, сред които вероятно има загинали и пострадали.

На мястото на произшествието са изпратени 12 пожарни и спасителни екипа от Шумен, Търговище, Варна и Русе. Екипи на РИОСВ също са място, за да извършат замервания на въздуха. Пътуват и екипи от Министерството на транспорта, които разследват железопътни инциденти.

Към мястото на инцидента пътува и премиерът Бойко Борисов, който съобщи в профила си във Фейсбук, че е създадена необходимата организация за евакуация на жителите и призова хората да дарят кръв за пострадалите.

Източник : mediapool.bg