© Община Георги Дамяново

Тази година бяха наградени четирима лекари – д-р София Ангелова, д-р Мариета Райкова, д-р Николай Марков и д-р Мирослав Паньов. С почетния знак удостоиха посмъртно учителят, диригентът и основателят на Фолклорна формация „Торлашки напеви” Цветан Цветанов и д-р Александър Свиларов – кмет на община Георги Дамяново в периода 1995 г. -1999 г.

„Обичам този край, защото съм родена тук. Закърмена съм с любовта към родното. Изкарах прекрасно детство край реката в моето село Говежда. Гордея се с хората на този край, с тяхното трудолюбие и гостоприемство”, заяви д-р София Ангелова. Поемането на тази награда е гордост, чест, но и отговорност. Помагала съм на хората от нашия край, помагам и така ще бъде и занапред. Благодаря за честта, която ми оказвате!”, допълни д-р Ангелова.

„Благодаря на кмета на общината г-жа Петкова, благодаря на общинските съветници, на кмета на моето родно село Говежда Младен Миронов! Благодаря ви за оказаната ми чест и признание! Благодаря ви, че се грижите за населените места в общината и за нашите родители! Това е моят край – най-скъпото нещо, което имам, свързано с родния ми дом и щастливо изживяно детство, с училището, дало ми добро образование, за да продължа напред.”, каза д-р Мариета Райкова. Всеки от този край може да разчита на възможностите, които имаме, за да помагаме, когато е необходимо, сподели д-р Райкова.

„Благодаря за честта и вниманието, което ми оказвате всички вие! Винаги ще съм в помощ на хората от това любимо мое място”, заяви д-р Николай Марков. Тук изкарах най-хубавите си години, надявам се тук да прекарам и спокойни старини”, каза д-р Марков.

„Тук съм роден, това е моят край. Обичам и милея за хората в общината и винаги се старая да съм в тяхна помощ и подкрепа”, сподели д-р Мирослав Паньов. Когато дойдох през 2002 г. заварих едно сериозно наследство, оставено от д-р Александър Свиларов и д-р Петкова. Разбира се, имаше трудности, но вече 19 години успяваме да се справяме с предизвикателствата и се надявам още дълги години да бъдем заедно, и да си помагаме, допълни д-р Паньов.

„За мен е огромна чест да получа това признание. Убедена съм, че Цецо най-много би се гордял с това отличие, защото той милееше за този край и неговите хора. Той искаше всичко да запази и съхрани – фолклора, традициите и обичаите. Тази отговорност сега е моя и аз ще продължа започнатото от него. Благодаря ви от сърце!”, каза в прочувственото си слово съпругата на Цветан Цветанов – Йорданка Цветанова.
„Д-р Александър Свиларов обичаше този край, имаше го за свой роден. Обичаше местните хора и непрекъснато ги споменаваше. Благодаря за честта и уважението към него!”, заяви синът на д-р Свиларов – Александър Свиларов – младши. На този двоен за общината празник да си пожелаем да съхраним това, което са ни завещали основателите и защитниците на Третата българска държава и с Божията помощ да вървим напред, допълни Свиларов.

По повод празника, Община Георги Дамяново получи поздравителни адреси от областният управител на област Монтана Валери Димитров, Росица Кирова – зам.председател на 46-то Народно събрание, Ирена Димова – народен представител в 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание и Асоциация на българските градове и региони.