Единият от полицаите се намесил, като разпоредил на мъжа да се отдръпне, но той не изпълнил дадените му указания. Вместо това заявил, че „ще си танцува, където си иска“. На предупреждението, че ще му бъде съставен акт и ще бъде задържан, отвърнал със заплахи и обидни думи, след което блъснал полицая в гърдите. Последвало използване на физическа сила спрямо П. П. с цел да му бъдат сложени белезници, но той оказал съпротива. Агресивният мъж бил подпомогнат от А. А. Докато П. П. бил отвеждан до участъка, неговият съучастник блъснал служителя на реда и той паднал.

Наложило се съдействие от Зонално жандармерийско управление в Монтана. Междувременно голяма тълпа от хора от махалата наближила сградата на полицейския участък, като някои от тях искали насилствено да влязат вътре. Единият от тях – В. С., се обърнал с груби думи към служителите на реда, скъсал пагона и светлоотразителна жилетка на полицай, след което счупил стъкло на входната врата. Другият - Д. К., заплашил и нанесъл удари на полицай. На свой ред А. А. направил опит да удари друг служител на реда, но не успял.

След пристигането на жандармерията събралите си пред участъка хора се разбягали. При задържането им нападателите демонстрирали агресивно поведение и оказали съпротива. При сблъсъка на двама полицаи били причинени телесни повреди.

Предстои наказателното производство срещу четиримата обвиняеми да продължи в съда.