Областният управител Росен Белчев откри срещата, после пред събралите се говори евродепутът Владимир Уручев. "Имаме реални шансове да влезем в Шенген още следващата година”, заяви Уручев. И подчерта значението на членството ни в Европейския съюз за контрол на незаконната миграция, за подобряване на общата сигурност, което е важен фактор за чуждестранните инвеститори. “Съгласете се, че не е възможно да поставим като приоритет развитие на нашите региони, тъй като тук става дума за общо европейски цели”, обясни в отговор на въпрос от залата “за изоставащия Северозапад", каза още евродепутатът.

България получава три пъти повече средства чрез структурните и кохезионния фонд в сравнение с вноската, която ежегодно прави като членка на Евросуюза. За предходния програмен период 2007-2013 г. в страната ни са влезли над 9,4 млрд. евро, при годишна вноска от 600 млн. евро.

Шансът на България в шестте месеца, когато ще е Председател на Съвета на ЕС, е да активизира процесите по присъединяването на страните от Западните Балкани, да работи за сигурността и стабилността,за предприемчивостта и иновациите.

Кохезия, конкурентоспособност, консенсус са трите приоритета на българското председателство. Разширяване на възможности за реализация на младите хора, които са бъдещето на Европейския съюз е сред най-важните акценти по време на българското Председателство. На 1 януари 2018 г. България поема Председателството на Съвета на ЕС от Естония, а на 1 юли ще го предаде на Австрия. Тези три страни имат голямата задача да работят активно по подготовка на стратегията на развитие на Европейския съюз.