© Народно читалище Просвета 1925-Мездра

Димитрина Иванова припомни на присъстващите за същността на „Маратона на четене“, неговите цели и инициативите, които читалищната библиотека реализира в него и желанието днес да им гостува Силвия Петкова, която прочете българската народна приказка „Солта е най-скъпа“.

След нея учениците на Христина Иванова подеха верижно четене на приказки и стихотворения, като всяко дете споделяше за качествата на героите от произведението и какви поуки е извлякло от четенето.

Истински празник на четенето и общуването с младите посланици на четенето се осъществи на 14 април година в 4а клас на СУ „Иван Вазов“ с учениците на Венета Чобова, Цветослава Тодорова и Димитрина Иванова.

Урокът започна по нетрадиционен начин чрез попълване на кръстословица и ребус от четвъртокласниците, а вярното им попълване даде отговор на загадката: заглавието на приказката, която чете гостенката Цветослава Тодорова. Тя прочете „Най-старата приказка“ – египетска приказка, която е първата записана на папирус приказка преди 4 000 години в Египет.

Бившата възпитаничка на училището предизвика слушателите си да се включат в кратка дискусия като отговарят на въпросите ѝ и обсъждат заедно историята, героите и да стигнат да извода, че може да има по-слаби от нас хора, но не бива да се отнасяме към тях с лошо. Това даде начало на спонтанен разговор между Цветослава Тодорова, и учениците, като тя им сподели как е изминала пътя от СУ „Иван Вазов“ през журналистическия факултет и специалността „Книгоиздаване“. Цветослава Тодорова разказа как е заобичала книгите и четенето след като попада на „Алиса в страната на чудесата“, която става нейна първа любима книга, като препоръча на децата да прекарват повече време в библиотеката, защото книгите са нещо много хубаво и ги насърчи да четат и да търсят своите книги.

Накрая тя постави интересни задачи на четвъртокласниците - да посетят библиотеката и да си изберат книга за четене, да я прочетат, после да си направят снимка с книгата и с госпожа Чобова и да споделят какво ги е впечатлило в прочетената книга. Учениците показаха своите умения чрез верижно четене на „Приказка за дядо Петко и баба Пенка“. Маратонът на четене в 4а клас приключи с шарени и ароматни пролетни букети, усмивки и благи думи.

„Маратон на четенето“ имаше и в 3а клас на СУ "Иван Вазов" с учител Петя Александрова, където заниманието премина под наслов „Пролетно четене“.

Темата беше зададена от Димитрина Иванова – завеждащ детския отдел на библиотеката, която предложи и прочете на третокласниците „Пролетна приказка“ от Асен Босев.

От своя страна учениците бяха подготвили да подарят на детския отдел на библиотеката свои ръчно изработени „Пролетни книжки“ и така в момента на четенето се появи идеята някои деца да направят моментна рисунка докато слушат приказката на даровития детски поет, роден в село Руска Бяла.
Учениците много харесаха приказката и поискаха да четат от книгата, донесена от Димитрина Иванова, а това бе сборникът с приказки „Чудни времена“. Така маратонът продължи с верижно четене на непознат текст и приятно пролетно настроение сред участници.

Илияна Александрова - психолог и младши експерт в отдел "Образование, социални дейности и здравеопазване" на Община Мездра, гостува на читалищната библиотека в изявата с учениците от 11- б клас на СУ „Иван Вазов“ с класен ръководител Василка Коловска и учител по БЕЛ Венцислава Найденова.

Виртуалната среща на тема: „Любовта и поезията на Петя Дубарова“ е част от инициативите на библиотеката в тазгодишния Маратон на четене.