Зеленчукът е много по-богат на хранителни вещества в сравнение с кромид лука. Той съдържа витамините А, В1, В2 и минерали като желязо, магнезий, калций, селен, мед и други. В 100 г чесън (около 2-3 глави) има 30,8 г въглехидрати, 6,2 г белтъчини, 1,5 г целулоза, 0,2 г фосфор, 0,2 г мазнини, 0,15 г желязо, 0,15 г аскорбинова киселина.

Чесънът съдържа близо 200 биоактивни съставки, най-важните от които са алиин и алицин. Алиинът е органично съединение, производно на аминокиселините. То няма аромат, но при стриване на чесъна ензимът алиназа превръща алиина в алицин. Това придава характерния аромат и вкус на зеленчука.

Въпреки че се харесва на много хора, не трябва да се прекалява с консумацията на чесън, защото може да навреди на здравето. Ето кои са най-честите странични ефекти при преяждане с белите скилидки:

Лош дъх

Липсата на лична хигиена не е единствената причина за неприятната миризма след хранене с чесън. Едва ли има хора, които обичат да миришат на чесън, затова избягват да го хапват през работно време или си мият зъбите след обяд, за да не отблъскват хората около тях.

Истината е, че в чесъна има различни съединения, които допринасят за лошия дъх. Така че, преди да ядем чесън, трябва да сме сигурни, че имаме четка и паста в чантата или поне ментови бонбони, с които ще подобрим дъха си. Но каквото и да си говорим, понякога вкусът на чесъна се усеща в устата дори няколко дни след приема му.

Източник: dnes.bg