1,6 милиард лева е ликвидният буфер или неизползваните средства, които последната актуализация на миналогодишния бюджет позволяваше да бъдат разходвани. Така в условията на безпрецедентна пандемична ситуация, както я определят от министерството на Кирил Ананиев, хазната остава в много добра кондиция.

Към края на ноември минусът е под 214 милиона лева, но през декември се покачва до 3,6 милиарда лева, а от министерството уточняват, че всички тези средства са отишли за овладяване на Covid кризата. 2,8 милиарда лева от националния бюджет и други 800 милиона лева, пренасочени от еврофондовете, са разходвани за социално-икономически мерки в подкрепа на здравната система и възнаграждения на хората, които работят на първа линия.

Ако не бе пандемията, бюджетното салдо би било нулево, коментират още от Министерството на финансите и уточняват, че добрите показатели, като постъпленията от данъци показват, че правителствените мерки са сработили. Заключението е въпреки намалената от 20 на 9 на сто ДДС-ставка за редица стоки и услуги, основно свързани с ресторантьорския бизнес.

Това облекчение ще бъде валидно до края настоящата година, а от днес влиза в сила нулева ДДС-ставка за ваксините срещу Covid-19 и медицинските изделия, свързани с тестване на коронавирус при инвитро процедури.

Очакванията за новата 2021 година са за ръст на икономиката от 2,5 на сто, но продължаваща политика на дефицити - 3,9 на сто от БВП или 4,9 милиарда лева, по-голямата част от които са свързани с овладяването на кризата с Covid-19.

Това означава ново дългово финансиране, като новите задължения на страната ни към края на годината не могат да бъдат повече от 4,5 милиарда лева. Миналата година страната ни излезе на външните пазари и набра близо 5 милиарда лева при много изгодни условия, които още са във фискалния резерв.

Източник: actualno.com