© БНР Видин

Според енергийния експерт Антон Иванов, бумът в изграждането на фотоволтаични инсталации в пустеещи селски къщи е в резултат от намаляването на цените на някои пазари на фотоволтаичните панели, което позволява и при преференциалните условия в България за инсталиране на такива панели, хората да изградят един разумен бизнес план за реализация на проекти."Настина има един бум. До 2017 година имаше много малко заявки за нови присъединявания, след това вече имаме над 400 такива обекти, присъединени в страната."

Преференциалните условия се простират върху допълнителни цени за изкупуване на зелената енергия и върху присъединяването на този тип обекти. Единият от проблемите, който възниква във връзка с големия интерес за нови инсталации, е че такъв тип инсталации се присъединяват в малки и отдалечени населени места, мрежовите дружества, които са задължени да присъединят този тип обекти са принудени да инвестират в мрежа и поддържане на трансформатори, което покачва разходите за мрежови услуги, за да се обслужват тези инсталации.

В момента само инсталациите в урбанизирани територии за използване за лични нужди и вързани към електропреносната мрежа могат да получават по- високи субсидирани цени. Производството на енергия от слънцето не е опасна за здравето на хората. От гледна точка на отоплението с твърдо гориво, което има негативен здравен ефект, производството на слънчева енергия ще минимизира негативните източници на топлина, внедрявайки алтернативни решения.

Източник: БНР Видин