Коледа и Нова година обикновено се оказват повод да купим нещо по-скъпо, което сме решили че ни трябва, или пък да заменим някой стар уред с нов, по-модерен. Често пъти обаче, парите, които имаме, не са достатъчни и прибягваме до бързите кредити или купуваме стоки на изплащане срещу издадена кредитна карта. Друга хватка на търговците, с която ни примамват, са уж големите намаления на привлекателни модерни стоки, които после се оказват с качество, което е значително под очакваното, коментират от потребителските организации.

Търговските практики постоянно се развиват и постоянно се измислят нови примамки. За това ние трябва да бъдем умерено скептични към всички тези послания, които ни облъчват през този период. Нашият най-голям враг в тази ситуация е бързането. Хората обикновено не си оставят достатъчно време, след което взимат много бързи решения, много често импулсивни и се хващат лесно на въдиците.

По закон информацията за основните параметри на кредита трябва да бъде поднесена в стандартен европейски формуляр, който представлява една таблица. Тя трябва да бъде поднесена при запитване, преди подписването на договора. Идеята е потребителят да се обърне към 2-3 финансови институции, да вземе техните оферти и да може лесно да ги сравни. Основните уловки са в клаузите, които се задействат при неизпълнение.

В Северозапада и хора на уж престижни постове закъсват за пари и стават клиенти на бързи кредити и плащат непосилни лихви. Te обикновено пожелават и анонимност при получаване на парите в брой.

Бързите пари са най-търсени и от безработните, останали без препитание. След това като хлопне часът за връщане се отправят към заложните къщи и залагат злато и скъпоценности. Многобройни са и делата за неуспелите да се издължат.