На заседанието се умувало как да се отговори на зададените от лидера Корнелия Нинова и конгреса условия към коалиционната рамка. А именно - да се гледа електоралната тежест на партньорите, както и лоялността им към БСП.

В сегашната лява коалиция влизат 13 партии. Тя бе значително разширена от предишното ръководство начело с Михаил Миков преди изборите през 2014 г.

От “Позитано” 20 обаче сега са решили да оставят само онези, които се борят не за парламентарна субсидия на гърба на столетницата, а за реални гласове и освен собствена тежест, имат и коректно отношение.

Така очакванията са от коалицията да отпаднат почти 2/3 от партиите. Сред тях са Движението за социален хуманизъм на Александър Радославов, “Нова зора” на Минчо Минчев, ПД “Социалдемократи” на Елена Нонева, Партията на българските комунисти, Съюзът на комунистите в България. Също и “Обединена социалдемокрация”, чиито членове през 2014 г. излязоха с декларация срещу лидера си Йордан Гергов, че е подписал с БСП, а те искали да работят с АБВ.

Очаква се БСП да се раздели и с двете цигански формации - “Евророма” и Цветелин Кънчев и “Европейска сигурност и интеграция” на Тома Томов. Последният бе осъден през 2011 г. на 5 г. затвор по обвинение, че взел 550 долара подкуп като районен прокурор на Оряхово през 1998 г. Той обжалва заради процесуални нарушения. През 2013 г. обаче се оказа, че е изтекла давността на всички обвинения, и Томов отърва присъдата.

Така в лявата коалиция остават Комунистическа партия на България Александър Паунов, Земеделски съюз “Ал. Стамболийски” на Спас Панчев и “Екогласност” на Емил Георгиев.

Според присъствали на заседанието вчера най-спорна била съдбата на “Български социалдемократи”. Партията на Георги Анастасов е сред най-старите партньори на БСП и има тежест с членството си в Социнтерна. Точно тя обаче е най-яркият пример за всичко, срещу което се бори Нинова - Анастасов винаги получава избираемо място в листите за парламента, после на местни избори играе срещу БСП. Както стана на последния вот в София, където се яви в коалиция “Сердика” заедно с АБВ и вкара общински съветник.

Източник: 24chasa