По думите на оперативния мениджър в компанията Християн Петков в почти всички сфери има макар и малък ръст на обявите за работа като най-голям се отчита в сектор „Строителство“. Офертите в него са скочили с 22% спрямо февруари.

Секторите с най-голям брой възможности за работа остават „Търговия и продажби“, „Производство“ и „Информационни технологии“.

Набирането на сервитьори и служители за хотели обаче е замразено. „Единствено сектор „Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм“ остава непроменен в сравнение с февруари месец“, посочи още Петков.

Експертът обясни, че в трите месеца на 2021 година във всеки един от месеците е наблюдаван ръст на обявите, като за момента не може да се каже, че има ръст на икономиката като цяло. Има по-голямо предлагане на работа, стабилно оздравяване на пазара на труда и възстановяване на нивата преди навлизането на коронакризата през миналата година.

Данните от проучването показват, че през март 2020 г., когато беше въведено извънредното положение и първият локдаун, пазарът на труда беше сериозно засегнат. Тогава обявите за работа намаляват драстично. Сега обаче те не само, че не намаляват, но се отчита ръст от 10 процента спрямо миналия месец и цели 117%.