Пред БНР заместник-социалният министър Зорница Русинова коментира, че ситуацията на трудовия пазар, не налага да се отделят повече средства от националния бюджет.

Досега опитът на държавата да стимулира възрастните безработни да се преквалифицират по своя воля не дава резултат. Бизнесът също не желае да наема хора в предпенсионна възраст. Затова министерството предприема друг подход чрез оперативната програма и националния план по заетост:

Независимо от това каква е схемата - дали е само за обучение, дали е свързана с развитие на предприемачество, целевата група над 55-годишни са приоритетни. Считаме, че това е подходът, който е по-стимулиращ за работодателите, каза Зорница Русинова.

До края на месеца ще започнат работа първите детегледачи по схемата “Родители в заетост“. При тази програма баби и дядовци в предпенсионна възраст могат да поемат задълженията на родителите, като затова им се плаща. В същото време родителите ще могат да се върнат на работа.

Подалите заявки вече са повече от първоначално определения ресурс: Само за един месец имаме набрани над 2100 заявки от семейства и близо 1800 заявки от хора, които искат да бъдат детегледачи.

Бихме се радвали наистина, ако се наложи да разширим тази програма. Такава възможност има. Можем да отделим още средства от оперативната програма от първоначално предвидените 20 милиона, обяви заместник-социалният министър Зорница Русинова.



Източник: dnes.dir.bg