Това разясни на сутрешния брифинг на Кризисния щаб за борба с коронавируса полк. доц. д-р Георги Попов, началник на Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА.

Знаем, че предаването на вирус може да стане по време на бременността, по време на раждането и след раждането.

По време на бременността не е доказано преминаване на вируса към плода.

При раждане се препоръчва раждане със цезарово сечение, за да се намали риска от предаване на заразата.

"След раждането по време на кърменето не е доказано такова предаване, т.е. рискът от предаване на вируса от боледуваща майка към новородено дете е минимален или никакъв", категоричен беше доц. Попов.

Изследване на медици в Китай потвърждава думите на доц. Попов. В него са описани случаи на четири случая на раждания на заразени с COVID 19 жени в град Ухан, където беше регистрирано първото огнище на болестта в света. Три от родилките са се съгласили децата им да бъдат тествани. От тях няма нито едно тествано положително за вируса. Нито едно от бебетата не е развило сериозни клинични симптоми като треска, кашлица, диария или необичайни радиологични или хематологични данни, а и четирите бебета са били живи по време на изписването от болницата. Две кърмачета са имали обриви с неизвестна етиология при раждането, а едното е имало улцерации по лицето. Едно бебе е имало тахипнея и е било поддържано от неинвазивна механична вентилация в продължение на 3 дни. Единият е имал обриви по време на раждане, но е изписан без съгласието на родителя за диагностичен тест.

Източник: actualno.com