Наскоро ви показахме грозен графит, изтипосан от вандали над входа на ж. п. гарата във Враца. Възмутени пътници ни сигнализираха, че вместо с „Добре дошли!”, са посрещнати от предупреждението: „Баце, камора”. Най-популярното значение на думата е неаполитанска престъпна група, част от мафията в Италия, една от най-старите в света. Камора обаче, може да означава и река в Русия, барабан или снаряд от артилерийско оръдие и дори знак в църковнославянската писменост за обозначаване на множествено число. Какво е било „посланието” на драскачите с черен спрей не стана ясно на никого. Ясно е обаче, че началникът на гарата веднага взе мерки и заличи „творбата” на хулиганите.

Служители на гарата ни видяха, че снимаме драсканиците и ни обясниха, че началникът е обещал до дни да са изтрити. Речено-сторено. Проверихме и видяхме, след ден вече нямаше и следа от „арт декорацията”. Кой обаче се беше покатерил по късна доба над високата порта на гарата и си беше сложил там автографа, така и няма да разберем.

А на врачанските вандалчета показваме сега няколко графита на Станислав Трифонов от Търговище. Той е графити артист. Може би най-добрият в България. Неговите графити не са просто надписи или неразбираеми шарки, а истински красиви, огромни картини. Далеч по-важно е да се каже за него, че е изключително духовен човек, който разглежда работата си като начин да даде знание на хората. В началото го води желанието да бъде различен, но разбира, че то е породено от егото.

„Живеем в свят на фалшиво его и то ни кара да правим неща, за да бъдем забелязани, известни. Всеки избира каква роля да играе в този филм”. Това е казал Станислав.

Ако и нашите момчета направят някъде графити като неговите, и на тях ще кажем браво. На този етап си остават вандалчета-драскачи.