Тази година в програмата на Община Враца, свързана с честванията на Ботеви дни, наред с традиционните прояви, ще има и нови акценти. От няколко дни функционира специален сайт и на него се публикува актуална информация, свързана със събитията по повод Ботевите чествания.

Кулминацията на първия от Ботевите дни - 27 май, ще бъде вечерта, след концерта на група „Сигнал“. От 21.00 часа ще започне светлинно шоу 3D мапинг „Възстановка на Ботевия подвиг“, което ще озари една от сградите и гражданите ще могат да видят изображението от всяко кътче на центъра на града.

„Подобна възстановка не е правена досега в България и смятам, че ще бъде интересна за жителите и гостите на Враца“, каза за медиите Калин Каменов.

Краят на вечерта ще бъде ознаменуван с пищна заря. Нова проява в програмата на Ботеви дни 2016 ще бъде и провеждането на шествие и концерт на детски и юношески мъжоретни състави. Дефилето от музика и танци ще започне в 16.30 часа на 31 май и ще премине от площад „Македония“ до площад „Христо Ботев“.