язовир "Бебреш"
язовир "Бебреш" © balkanec

Ако свършат водните ресурси на язовир „Бебреш“, градът разполага и с други водоизточници, но те не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението, подчерта кметът. Според него стигне ли се до такава ситуация, последствията „няма да са по-различни от тези в Перник“.

За да се стигне до това положение на водите на язовира, има две основни причини, категоричен бе Гавалюгов и уточни:

„Амортизираната ВиК инфраструктура на „Напоителни системи“ и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното ВиК-София. Втората сериозна причина е работата на малката водноелектрическа централа „Бебреш“, построена и пусната в експлоатация през 2014 г. Официално е констатирано с доклад, че този ВЕЦ работи дори извън обхвата на своето разрешително. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени около 1,2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от „Басейнова дирекция“.

По думите на кмета този ВЕЦ е изграден, без да има възможност „Напоителни системи“ да контролират неговата работа: „Те не могат принудително да спират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел сам да си я спре, защото крановете се намирали на територията на самия ВЕЦ, т.е., те сами се регулират и отделно сами си отчитат водните количества и декларират пред „Напоителни системи“. Абсолютен абсурд!“.

Иван Гавалюгов посочи още, че става дума за частен ВЕЦ, собственост на фирма, която пък е 100% собственост на „Агрохолд“ с управител Васил Златев.