От думите му стана ясно, че има наредена и проверка на компаниите, които масово пускат служителите си в болнични. Той обаче призова министерството да изчака, за да „видим дали 1-2 месеца ще зе справим”. Милиарди изтичат от тази система, каза още той и даде пример с Полша, където за фалшив болничен отнемали правата на лекаря. След заседанието на кабинета ще има среща, на която да обсъдят какви варианти за контрол имат. По думите му фалшивите болнични трудно се доказват. „Всеки може да каже, че днес има кръвно, а докато дойдат кръвното му спаднало”, каза Борисов и поясни, че щетите са над половин милиард.

За последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% - от 1,9 млн. на 3 млн. за цялата година, заяви от своя страна Иванов. Средствата, които се изплащат за болнични листове са в размер на 500 млн. лв. Предложението първите три дни болничен да се изплащат само на 50% е с цел ограничаване ползване на неправомерно използвани болнични, поясни той. По думите му във Великобритания, Франция, Австрия, почти във всички държави има период на болничните, в който лицето не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване. България възприе най-мекия вариант-да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%. По този начин ще намалим желанието на служителите да ползват болнични, увери шефът на НОИ. Той даде за пример и множество компании пред ликвидация, които масово пускат над 50 %от служителите си в болнични за 6 месеца.

„Фирмите получат чрез болнични повече отколкото от това, което внасят като данъци по всички пера”, каза Борисов. Той даде пример с предприятие,което през миналата година е имало 105 000 болнични. Лекар от Ихтиман пък издал 200 болнични.

Източник: monitor.bg